Lipitler Lipitler, hem hayvansal (tereyağı, kuyruk yağı, içyağı) hem de bitkisel (margarin ve sıvı yağlar) kaynaklardan elde edilebilen büyük oranda trigliserit karışımından oluşan bileşiklerdir. Kimyasal olarak, yağ asitleri taşıdıkları karbon atomlarının arasında kurdukları bağların özelliklerine göre doymuş, doymamış veya çok çift bağlı doymamış olabilirler. Ayrıca, yağ, sıvı yağ ve lipit terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. İnsan Vücudunda Lipitler İnsan vücudunda lipitler, toplam beden ağırlığının yaklaşık %15'ini oluşturur. Bu oran, bireyin beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterebilir. Vücutta lipitler, hücre zarında yapı taşı olarak görev yapmalarının yanı sıra, vücut ısısının ayarlanmasında ve enerji depolamada önemli roller üstlenir. Çünkü yağ, kimyasal olarak enerji depolamanın en ekonomik ve en az alan kaplayan şeklidir. Bir insanın yağ dokusunun depoladığı toplam enerji miktarı, başka şekilde depolanmak istenirse çok daha fazla alan kaplayacaktır; bu nedenle, bu depo enerjinin korunması için de daha çok enerji harcanacaktır. Bir gram lipit, 9 kilokalori enerji açığa çıkarır. Besin maddelerinde bulunan lipitler, yağ asitlerinin kaynağını oluşturur. Bunlardan bazıları, insan bedeninde üretilemeyen temel yağ asitlerini içerir. Yağ asitleri, hücre zarının geçirgenliğine katkıda bulunarak vücut için lüzumlu olan bazı maddelerin dışarıdan hücre içine girmesine imkân verir. Aynı zamanda, yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) bağırsaktan emilimini sağlar. Yağlı maddeler, yüksek bir doymuşluk seviyesine sahip olduğundan ve diğer besin maddelerine oranla midede daha uzun süre kalabildiğinden, daha fazla tokluk hissi verir. Yağlar, yiyeceklere farklı bir lezzet katarak, yiyeceklerin daha lezzetli olmasını ve daha iştahla yenmesini sağlar. Az miktarda lipit ve tatlandırıcı içeren besinler, daha az iştahla tüketilirler. Yağ dokusunun çoğu trigliseritlerden oluşur ve insan bedeninin en önemli enerji deposunu oluşturur. Yağ dokusu, başlıca görevi yedek lipit depolamak olan yağ hücrelerinden oluşmuştur. Fareler üzerinde yapılan son çalışmalar, yağ hücrelerinin miktarının doğumdan hemen sonra alınan besinlerle yakından ilişkili olduğunu göstermiştir. Şişmanlık, aşırı yağ birikimi nedeniyle yağ hücrelerinin içerdiği trigliserit oranının artmasıyla veya yağ hücrelerinin artmasıyla oluşur. Amino asit veya proteinlerin trigliseritler gibi depolanmadığı bilinmelidir. Birey, tükettiği enerji miktarından daha fazla besin tükettiğinde, bunlar yağa dönüştürülerek depolanır. Ancak karaciğer, ilk önce kendi glikojen depolarını doldurur. Glikojen deposu, kullanıma hazır bir enerji kaynağıdır. Vücuda besin maddeleri alınmadığında, glikojenden koparılan glikoz molekülleri kana karıştırılır. Lipitler, hücrenin temel yapısında bulunur ve yapısal özelliklerin ortaya çıkmasına katkı sağlar. Bu özelliklere sahip lipitlerden en önemlileri kolesterol ve fosfolipitlerdir. Lipitlerin Fonksiyonları
Lipit Türleri
Lipitler, hem enerji depolama hem de hücre yapısının korunması açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, dengeli bir diyet ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları, lipitlerin vücutta optimal düzeyde bulunmasını sağlar. |