Kök Hücre Çalışmaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Kök Hücre Çalışmaları Nelerdir?

Kök Hücre Çalışmalarının Önemi

Kök hücre çalışmaları, son yıllarda hızla artmakta ve her gün yeni bilgilerle önemli mesafeler kaydedilmektedir. Kök hücreler, birçok dokuda bulunan ve farklılaşarak vücutta başka yerlerde de kullanılabilme yeteneğine sahip bir grup hücredir. Kök hücrelerin vücutta diğer hücreler ile farklılaşma özelliğinin keşfinden sonra, birçok genetik kaynaklı hastalığın tedavisinde kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Bu yüzden de kök hücre çalışmaları hem ülkemizde hem de diğer dünya ülkelerinin hastanelerinde sıkı bir şekilde yürütülmektedir.

Kök Hücrelerin Kaynakları ve Kullanımı

Kök hücre çalışmaları günümüzde özellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler gören kanser hastalarının kan ve bağışıklık sistemini canlandırmak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İnsan vücudunda embriyodan, kordon kanından ve kemik iliğinden elde edilen kök hücreler, insan vücudunun doğal kaynak hücreleridir.

Kordon kanı kök hücreleri çok değerli oldukları için, toplama işleminin tecrübeli uzmanlar tarafından yapılması ve doğum esnasında hemen muhafaza edilip uygun koşullarda saklanması çok önemlidir. Kordon kanı, doğumdan hemen sonra, ilk 10 dakika içinde göbek bağı kesildikten sonra, göbek bağının plasenta tarafındaki "kan bölümü" denilen noktadan alınmaktadır. Bu işlem, yeni doğan çocuğu hiçbir şekilde etkilememektedir. Kordon kanı toplama işlemi, normal doğumda da sezaryen ile yapılan doğumda da alınmaktadır. Kordon kanının toplanması 2-3 dakika içinde gerçekleşmektedir. Yeni doğan bebek göbek kordonu bağlanarak ayrılır ve bu işlem sonrası kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir formül ile kan, kordon içinde alınıp muhafaza edilmek üzere saklanır.

Kordon Kanı ve Kök Hücrelerin Saklanması

Toplanan kanlar, 36 saat içinde kordon kanı merkezine götürülerek laboratuvarlarda özel işlemlerden geçirilir. Laboratuvarda yapılan işlem ile dondurulur ve sıvı azot içinde saklanmaya başlanır. Dondurulan hücreler, daha sonrasında ihtiyaç halinde çözülerek diğer hastaların tedavisinde kullanılmaktadır.

Türkiye'de Kök Hücre Çalışmaları

Kök hücre çalışmaları ülkemizde de hızla devam etmektedir. Bu çalışmalar sayesinde daha ileriye gidilmekte ve kök hücre hakkında daha sağlam sonuçlar elde edilmektedir. Ülkemizde ilk kordon kanı nakli 1988 yılında yapıldı ve 1995 sonrasında dünyada kordon kanı bankaları kurularak yeni doğan bebeklerden alınan kanlar muhafaza edilmeye başlandı. Bu tür faaliyetlerle çalışmalar günden güne ilerlemekte ve insanlığa hizmet edilmektedir. Bu kanlar, kan bankalarında belirli bir ücret karşılığında muhafaza edilmektedir. Aile istemezse, saklanan kanlar diğer hastalara nakil edilmektedir.

Gelecekteki Beklentiler

Ülkemizde teknolojinin gelişmesi ve halkın bilinçlenmesi ile bu durumlara çok hassasiyet gösterilmektedir. Yapılan eğitim seminerleri ve yetişen genç bilim insanları sayesinde kök hücre çalışmaları daha ileriye gidecek gibi görünmektedir. Kök hücre araştırmaları, gelecekte daha büyük başarılar getirecek ve birçok hastalığın tedavisinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açacaktır.

  • Kök hücrelerin farklılaşma özelliği birçok hastalığın tedavisinde umut verici sonuçlar sağlamaktadır.
  • Kordon kanı kök hücreleri, doğum sonrası hemen toplanarak özel koşullarda saklanmaktadır.
  • Türkiye'de kök hücre çalışmaları hızla ilerlemekte ve gelecekte daha büyük başarılar beklenmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hücre Neden Bölünür?

Hücre Neden Bölünür?

DNA Görevleri Nelerdir?

DNA Görevleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Vejetatif Üreme

Vejetatif Üreme

Hpv DNA Testi

Hpv DNA Testi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nöroşirurjinin İlgi Alanları

Nöroşirurjinin İlgi Alanları

Mezenkimal Kök Hücre Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Mezenkimal Kök Hücre Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Kromozom Sayısı

Kromozom Sayısı

Kalp Hücresi Türleri ve Özellikleri

Kalp Hücresi Türleri ve Özellikleri

Bitki Hücresi Önemi ve Özellikleri

Bitki Hücresi Önemi ve Özellikleri

Güncel

Gen Nedir?

Gen Nedir?

DNA Modeli

DNA Modeli

Hücre Biyolojisi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Hücre Biyolojisi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

İntraepitelyal Lezyon

İntraepitelyal Lezyon