Kök Hücre ile Saç Tedavisi
13 Temmuz 2024

Kök Hücre ile Saç Tedavisi

Saç dökülmeleri, birçok farklı sebepten kaynaklanabilmekte ve toplumumuzda yaygın olarak görülmektedir. Saç dökülmelerinin yaklaşık %95'inin kalıtsal nedenlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra, erkeklerde saç dökülme oranı kadınlara göre daha fazladır. En sık görülen saç dökülme tipleri şu şekilde sıralanabilir:

Hormonal ve Kalıtsal Saç Dökülmesi (Alopecia Androgenetica)

Bu saç dökülme tipi, kadınlarda nadir olarak görülse de erkeklerde yetişkinlik çağında, kadınlarda ise menopoz döneminde başlar. Bu tipe sahip kişilerin saç kökleri, vücuttaki testosteron hormonundaki dalgalanmalara karşı oldukça duyarlıdır. Bu sebeple saç kökleri çabuk ölür.

Saç Kıran (Alopecia Areata)

Saçların belli bir neden olmaksızın başın veya yüzün belli bir bölgesinde dökülmesidir. İlerleyen dönemlerde bu dökülen saçların yerine genellikle yenisinin çıktığı görülür.

Kadın Tipi Saç Dökülmesi (Alopecia Diffusa)

Bu tip saç dökülmesinde sadece kafa derisinde değil, vücudun herhangi bir bölgesinde kılların döküldüğü veya zayıfladığı görülür. Genellikle kullanılan ilaçlar bu tür dökülmeye sebep olabilir. Bu nedenle, sebep ortadan kalktığında saçlar tekrar yerine gelir veya güçlenir.

Bunların dışında, stres gibi birçok faktör de saç dökülmesine sebep olabilir. Eğer saç dökülmesinin sebebi kalıtsal nedenlerse, kişi büyük ihtimalle ileriki yaşamında kellik problemi yaşayacaktır. Kalıtsal saç dökülmesinden kaynaklanan kelliğin sebebi önceki yıllarda pek bilinmiyordu. Bu sebeple, kelliği önleyecek bir çözüm yolu bulunamamıştı. Son dönemlerde yapılan çalışmalar ise gelecekte olası bir kök hücre tedavisi ile dökülen saçların yerine yenisinin çıkabileceğini göstermektedir.

Saç Naklinde Kök Hücreli Uygulama

Saç naklinde kök hücreli uygulama yapılabilmesi için hastadan küçük bir doku örneği alınmaktadır. Bu doku örneği sertifikalı laboratuvarlarda çoğaltılır. Hastadan alınan kök hücrelerden yaklaşık üç hafta içinde milyonlarca hücre üretilir ve saç ekim işleminden önce saçlı deriye bu çoğaltılan hücreler uygulanır.

Hücre takviyesi ile saç nakli gerçekleştirilerek hastanın daha gür ve sağlıklı saçlara kavuşması sağlanmaktadır. Bu işlem ayrıca, kafada dökülmemiş olan mevcut saçın da korunmasını sağlar. Bu nakilde esas amaç, kişide mümkün olduğunca en doğal görünümü sağlamaktır. Bu da ekilen saçlarla hastanın doğal saçı arasında hiçbir farkın olmamasıyla mümkündür. Yaklaşık olarak, saç ekiminden 8-12 ay içinde gerçek sonuçlar alınmaya başlanır.

Kök hücre takviyeli saç nakli yönteminin diğer yöntemlerden farkı ise kök hücre naklinde, normal saç ekimine göre daha iyi sonuçlar alınmasıdır. Bu yöntemle hastanın saçları daha gür ve kalındır. Ayrıca, bu yöntemle diğer bölgelerdeki saçlar da korunmuş olur.

Ekstra Bilgiler

Kök hücre tedavisi, sadece saç dökülmesi için değil, aynı zamanda cilt yenileme, yara iyileşme sürecini hızlandırma gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Bu tedavi yönteminin yan etkisi oldukça azdır ve genellikle hastanın kendi hücrelerinden elde edildiği için alerjik reaksiyon riski minimumdur.

Sonuç olarak, kök hücre ile saç tedavisi, saç dökülmesi problemleri yaşayan bireyler için umut verici bir yöntemdir. Bu tedavi, saçların doğal ve sağlıklı bir şekilde yeniden çıkmasına olanak tanır ve bireylerin özgüvenini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Okdağ

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Saç dökülmesinin kalıtsal nedenlerden kaynaklandığını öğrendim ve bu beni çok üzdü, özellikle benim gibi genç yaştaki bir erkek için ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Okdağ, saç dökülmesinin kalıtsal nedenlerden kaynaklandığını öğrenmek moral bozucu olabilir, ancak bu konuda alabileceğiniz birkaç önlem var. Öncelikle, doktorunuza danışarak size uygun bir tedavi seçeneği olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Minoxidil gibi topikal tedaviler veya finasterid gibi oral ilaçlar saç dökülmesini yavaşlatabilir. Ayrıca, dengeli beslenme ve stresten uzak durma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de saç sağlığınıza katkıda bulunabilir. Saç dökülmesiyle başa çıkmak için profesyonel yardım almak her zaman iyi bir fikirdir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Kromozom Sayısı

Kromozom Sayısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Homolog Kromozom

Homolog Kromozom

Hücre Neden Bölünür?

Hücre Neden Bölünür?

Hücre Organelleri Görevleri Nelerdir?

Hücre Organelleri Görevleri Nelerdir?

Mitoz Bölünme Nasıl Geçekleşir?

Mitoz Bölünme Nasıl Geçekleşir?

Dendritik Hücre Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dendritik Hücre Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Paramesyumda Konjugasyon

Paramesyumda Konjugasyon

Hayvan Hücresinde Mitoz Bölünme

Hayvan Hücresinde Mitoz Bölünme

Vejetatif Üreme

Vejetatif Üreme

Hücre Yenileyici Maske Tarifi ve Malzemeleri

Hücre Yenileyici Maske Tarifi ve Malzemeleri

İnsan Vücudunda Lipit

İnsan Vücudunda Lipit

Kök Hücre ile Saç Tedavisi

Kök Hücre ile Saç Tedavisi

Üreme Hücreleri Nelerdir?

Üreme Hücreleri Nelerdir?