Hücre Döngüsü Nelerdir?
22 Haziran 2024

Hücre Döngüsü Nelerdir?

Hücre, biyolojide araştırma konusu olan temel yapı taşlarından biridir. 19. yüzyıldan günümüze kadar yapılan araştırmalarla birçok bilgi elde edilmiştir. Hücrenin bölünmesi, ölümü ve yenilenmesi gibi durumlar hücre döngüsü kapsamında incelenir. Hücre döngüsü, canlılar için büyük önem taşıyan ve belli aşamalarla oluşum gösteren bir süreçtir. Bu süreç, hücrelerin yaşamının devamını sağlar ve sürekli olarak tekrarlanır. Hücre döngüsü, biyoloji kapsamında oldukça anlaşılır ve önemli bir konudur. Hücre döngüsünün başlıca üç ana aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalar kendi içinde farklı gruplar oluşturur. Hücre döngüsünün ilk aşaması ise interfaz evresidir. Bu evre, döngünün başlangıç evresi olarak da adlandırılabilir.

İnterfaz Evresi

İnterfaz evresi, daha önce bölünmüş bir hücrenin yeniden bölünme olayı için hazırlandığı bir evredir. Bölünmeye hazırlanan hücrenin yeteri kadar büyüklüğe ulaşması gerekmektedir. Bu evrede hücre hızlı bir şekilde büyümeye başlar ve bu durumda enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi ise önceden ürettiği enerjilerden alarak evreye devam eder. İnterfaz evresi kendi içinde üç aşamaya ayrılır:

  • G1 Evresi: Bu aşamada, hücredeki organel sayısı, protein sayısı ve enerji miktarı artar. Bunun nedeni, gerçekleşecek olan hücre bölünmesidir. Bu evre, hücre bölünmesinde en uzun evre olarak kabul edilir. Hücre yeterli enerji ürettiğinde çekirdek tarafından hücreye bölünme emri verilir.
  • S Evresi: Bu evrede, bölünen hücrenin kromatinleri iki katına çıkar ve DNA eşlenmesi yapılır. Bu evrede hücre içindeki protein miktarı en yüksek düzeye ulaşır. Son olarak sentromerler için eşlenme emri verilir.
  • G2 Evresi: İnterfazın son evresi olan bu evrede, bölünme ile ilgili enzimler salgılanır. Tüm bölünme hazırlıkları tamamlanarak hücre bölünmeye hazır hale getirilir. Gerekli ATP bu evrede hazır olmuştur. Bu evreden sonra hücre artık çekirdek bölünmesi aşamasına geçer.

Mitoz Bölünme

Mitoz bölünme, bütün canlılarda görülebilen ve kalıtım özelliğinin en yüksek olduğu evredir. Bölünmeden önce hücrede görülen özellikler, yavru hücrelere aynı şekilde geçer. Ortaya çıkan her iki yavru hücreye özellikler eşit olarak dağıtılır. Bu evre, interfaz evresinin tamamlanmasından sonra meydana gelir ve en az interfaz evresi kadar büyük önem taşır.

Stokinez (Sitoplazma Bölünmesi)

Stokinez, hücre döngüsünün son evresi olarak kabul edilir. Bu evrede çekirdek bölünerek hücre bölünmesinin sonuna gelinir. Bu evre, adından da anlaşılacağı gibi sitoplazmanın bölündüğü evredir. Bitki ve hayvan hücrelerinde farklılıklar gösteren bu bölünme, sitoplazmanın boğumlaşması ile meydana gelir. Çekirdek bu evrede bölünmektedir. Çekirdeğin bölünmeye başlaması sırasında stokinez boğumlaşır ve bölünür. Böylece ortaya yeni iki hücre çıkar. Bu hücreler ana hücre ile aynı özelliği taşır. Oluşan yeni hücrelerin büyüklüklerinde değişiklikler olabilir. Hücre döngüsü bu şekilde gerçekleşen bir olaylar zinciridir. Oluşan yeni hücreler de gelişerek aynı aşamalardan geçer ve döngü devam eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyaz Kan Hücreleri Nelerdir?

Beyaz Kan Hücreleri Nelerdir?

Bakteri Hücresi Nelerdir?

Bakteri Hücresi Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ölüm Hücresi Türleri ve Özellikleri

Ölüm Hücresi Türleri ve Özellikleri

Mitoz Hücre Bölünmesi Nedir? ve Nasıl Gerçekleşir

Mitoz Hücre Bölünmesi Nedir? ve Nasıl Gerçekleşir

Eritrosit Özellikleri

Eritrosit Özellikleri

Gibberellik Asit Uygulaması

Gibberellik Asit Uygulaması

Adenom Nedir?

Adenom Nedir?

Güncel

Hücre Bölünmesi ve Kalıtım

Hücre Bölünmesi ve Kalıtım

Güncel

Mitoz Bölünme Nasıl Geçekleşir?

Mitoz Bölünme Nasıl Geçekleşir?