Gözde Kök Hücre Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
22 Temmuz 2024

Gözde Kök Hücre Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Gözde Kök Hücre Tedavisi

Göz bozuklukları günümüzde sıkça rastlanmakta olup, bazen tedavi edilebilirken bazen de tedavisi mümkün olmamaktadır. Göz bozuklukları genellikle orta yaş grubunun üzerinde sıkça görülmekte ve genellikle katarakt ile sonuçlanmaktadır. Ancak, bazen bu göz bozukluklarına tavuk karası (retinitis pigmentosa) gibi diğer bozukluklar da eklenmektedir.

Gözde kök hücre tedavisi, yıllar önce ilk olarak fareler üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar alındıktan sonra, insanlarda da uygulanmaya başlanmıştır. Göz, insanların yaşamlarını rahat sürdürebilmeleri için en önemli organlardan biridir. Göz bozuklukları nedeniyle insanların yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebilir. Günümüzde görme işlevi hasarlı veya görme yetisi azalmış gözlerin, kök hücre nakli ile yeniden görme işlevi kazanması oldukça başarılı sonuçlar vermektedir ve bu tedavi artık birçok hastanede uygulanmaktadır.

Ayrıca, kök hücre tedavisi ile sağlam gözden alınan kök hücreler, bozuk olan göze nakledilerek bir süre sonra tekrar işlevine kavuşturulmaktadır. Gözün saydam tabakası olan kornea, altı kat epitelyum hücreden oluşan ve sürekli yenilenen hücrelerden biridir. Bu nedenle, kornea hücreleri görme işlevinin devamlılığını sağlamaktadır. Kornea hücrelerinin sağlığını koruyabilmesi için gözdeki kök hücreler hayati önem taşımaktadır. Çünkü, saydam tabakayı oluşturan kök hücreler bir haftalık yaşam sürecine sahiptir. Yani gözün en önemli tabakası olan kornea, yedi gün içinde kendini tamamen yenilemektedir. Ancak, bu yenilenme olmazsa ağrı, şiddetli batma ve gözde kararma meydana gelir ve yenilenmeme devam ederse bir süre sonra yapısı bozulur ve böylece görme yeteneği tamamen kaybolur.

Limbal Kök Hücre Hastalığı ve Tedavisi

Gözde kök hücre tedavisi yapıldığında, pterjium olarak bilinen ve gözde et çıkması sonucu kısmi bir limbal kök hücre hastalığı oluşabilir. Tedavi sırasında, kök hücrelerin eksik olduğu yerdeki pterjium alınır ve yerine aynı ya da diğer gözden konjonktiva nakli yapılarak hastalık tedavi edilebilir. Limbal kök hücre tedavisi, nasıl ve ne şekilde olursa olsun büyük önem ve dikkat gerektiren bir ameliyattır. Ameliyat olan kişinin bir gözü sağlam ise, o gözden kök hücre alınarak diğer göze nakledilir. Ancak, ikinci gözde de rahatsızlık varsa, kişinin anne, baba veya kardeşinden kök hücre alınarak tedavi gerçekleştirilir.

Körlük ve Kök Hücre Tedavisi

Körlük için geliştirilen bu ameliyat ile İngiliz bilim adamları, kişinin beş yıl içerisinde tekrar görmeye başlayacağını bulmuşlardır. Gözde kök hücre tedavisinde, yapılan araştırmalar sonucu bu kök hücrelerin gözün mevcut yapısına uyum gösterdikten sonra işlevini yerine getirdiği belirlenmiştir. Ancak, gözdeki bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda, vücudun kök hücreyi reddetme olasılığı bulunmaktadır. Binlerce kök hücre sayesinde görme kaybı yaşanan göz tekrar işlevini yapmaya dönerken, on binlerce kök hücre bir karaciğeri yenilemeye yetmemektedir.

Retinanın alt kısmına kendini yenileyebilen kök hücre naklederek birçok hasta ameliyat edilmektedir ve bu hastaların çoğu görme oranlarında oldukça başarılı ve olumlu ilerlemeler göstermektedir. Gözler aynı zamanda yüzün anlamını oluşturan temel bir kısım olmaktadır. Ancak, kök hücre tedavisi ile dahi düzelmeyen bozukluklar da bulunmaktadır. Örneğin, darbe sonucu oluşan görme bozukluğunda kök hücre ne kadar nakledilirse nakledilsin yenilenmez. Ayrıca, her göz kararması ve görme bozukluğunda kök hücre tedavisi uygulanmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çevikcan

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Gözde kök hücre tedavisi gerçekten işe yarıyor mu? Özellikle tavuk karası gibi göz bozuklukları yaşayanlar için bu tedavi ne kadar umut verici?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Çevikcan,

Gözde kök hücre tedavisi, son yıllarda göz bozuklukları için umut verici bir gelişme olarak görülmektedir. Özellikle tavuk karası gibi retinal hastalıklar için yapılan araştırmalar, kök hücrelerin zarar görüen göz dokularını onarabilme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu tedavinin etkinliği ve uzun vadeli başarısı hakkında hala daha fazla araştırma gerekmektedir. Klinik denemeler ve bilimsel çalışmalar devam ediyor ve gelecekte daha net sonuçlar elde edilebilir. Tabii ki, bu tedaviye başlamadan önce bir uzmana danışmanız önemlidir.

Sağlıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hpv DNA Testi

Hpv DNA Testi

Kök Hücre Çalışmaları Nelerdir?

Kök Hücre Çalışmaları Nelerdir?

Polipektomi Nedir?

Polipektomi Nedir?

Hbv DNA Nedir? Hbv DNA Hangi Durumlarda Yapılır

Hbv DNA Nedir? Hbv DNA Hangi Durumlarda Yapılır

Hücre Metabolizması Nedir ve Nasıl Çalışır?

Hücre Metabolizması Nedir ve Nasıl Çalışır?

Güncel

Hücre Zarının Özellikleri Nelerdir?

Hücre Zarının Özellikleri Nelerdir?

Güncel

Fenilketonüri Belirtileri ve Tedavisi

Fenilketonüri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Epitel Nedir Nerede Oluşur?

Epitel Nedir Nerede Oluşur?

Vejetatif Üreme

Vejetatif Üreme

DNA Nerede Bulunur?

DNA Nerede Bulunur?

Kırmızı Kan Hücreleri Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Kan Hücreleri Türleri ve Özellikleri

Paramesyumda Konjugasyon

Paramesyumda Konjugasyon

Hücre Duvarı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Hücre Duvarı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Hücre Ölümü Nedir ve Nasıl Gerçekleşir?

Hücre Ölümü Nedir ve Nasıl Gerçekleşir?