Prenatal Nedir Görevleri Nelerdir?

Prenatal süreç, gebelik döneminde bebek sağlığı hakkında bilgi edinmeyi ve olası sağlık sorunlarını tespit ederek müdahalede bulunmayı amaçlayan medikal uygulamalardır. Bu süreç, anne ve baba adaylarının bilinçli katılımıyla, doğum öncesi tanı ve tedavi yöntemlerini kapsamaktadır.
Prenatal Nedir Görevleri Nelerdir?
02 Eylül 2024

Prenatal Nedir?


Prenatal, doğum öncesinde gelişen bebek hakkında bilgi edinmeyi, doğum öncesi hastalıkları tanımayı ve doğum sonrası ortaya çıkabilecek durumlara müdahale edebilmek için gebelik süresince uygulanan medikal tedavi ve bazı intrauterin düzeltici operasyonları ifade eder. Prenatal süreç, doğum öncesinde tanı koyma yöntemleri ve tedavi şekilleriyle ilgilidir. Bazı aileler, bebeklerinde problem tespit edilmesi halinde, bebeği dünyaya getirmeme kararı alabilir. Bu, ahlaki açıdan tartışmalı bir konudur ve hem ülkemizde hem de dünya genelinde net bir görüş birliği yoktur. Prenatal tanı ve tedavi yöntemlerinin seçiminde, tanı sonrasında alınacak kararlar ve davranış biçimlerinde anne baba adaylarının aktif katılımı ve sorumluluk paylaşımı önemlidir. Prenatal süreç, doğum öncesinde bebek hakkında bilgi edinme ve gerekli müdahaleleri yapma sürecini kapsar.

Kimlere Prenatal Uygulanır?


  • Kromozomal hastalık riski yüksek anne baba adaylarına
  • Sürekli düşük yapan kişilere
  • Daha önceki bebeklerini anormal şekilde doğurmuş annelere
  • Genetik olarak hastalık sahibi olan annelere
  • 35 yaş üstü annelik yapanlara

Gebeliğin İlk Üç Ayında Prenatal Tanı Yapmak


İnvaziv yöntemler arasında yer alan Koryonik Villus biyopsisi, ince bir iğne eşliğinde abdominal tabakadan örnek doku alınması esasına dayanır. Bu işlem için herhangi bir anesteziye gerek yoktur. Kordon tabakası embriyo geliştiği için bebeğin genetik yapısını barındırır. Bu doku kültürü ile kromozom yapısı elde edilerek genetik tanı konulur. Hamileliğin 10 ile 12 haftaları arasında yapılabilir. Kalıtsal bir bozukluk tespit edilirse, gebelik kürtaj ile sonlandırılabilir.

Genetik Tanı Dışındaki İnvaziv Yöntemler

Ultrasonografi ile bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Ense kalınlığı 3 milimetrenin üzerinde olması halinde kromozom bozuklukları riski 10 kat artabilir. Ancak bu yöntemin ölçüm sonuçları, ölçümü yapan kişilere göre değişiklik gösterebilir ve bu nedenle yöntemin güvenliği azalabilir. Anne kanı ile yapılan testlerde PAPP-A ve beta hCG oranlarına bakılarak, anne karnındaki düzey belirlenir ve laboratuvar sonuçları yorumlanarak özellikle Down ve Turner sendromları için gerekli değerlendirmeler yapılır.

Gebeliğin İkinci Üç Ayında Prenatal Tanı Yapılması

Amniosentez:
Ultrasonografi eşliğinde amniyon sıvısından örnek alınarak fetüsün sıvı içerisindeki döküntü hücrelerinin kültüre edilmesi ve kromozom yapısının incelenmesi esasına dayanan invaziv bir yöntemdir. Gebeliğin 16 haftasından 22. haftasına kadar uygulanabilir. Anestezi gerektirmez. Kromozom bozukluğu olan ve 35 yaş üstü anne adaylarına önerilir. Bu tanı yöntemi, hastalığın kesin olarak belirlenmesini sağlar.

Kordosentez:
Ultrasonografi eşliğinde fetüsün göbek kordonundan kan örneği alınması esasına dayanır. 18. haftadan itibaren uygulanabilir. Anestezi gerektirmez. Anne adayı işlem bittikten sonra birkaç saat dinlenmelidir, bu düşük riskini azaltır. Bu tedavi, kromozomsal bozukluk riski taşıyan çiftlerde, anormal belirlenen bebeklerde, kan hastalıklarında, rahim içi enfeksiyonlarında ve başarısız olan amniyosentez uygulamalarından sonra önerilir. Prenatal süreç, doğumdan önce anneye yapılan belirli başlı yöntemler olarak görülebilir.

Ek olarak, prenatal tanı ve tedavi süreçlerinde kullanılan diğer yöntemler arasında Non-invaziv Prenatal Test (NIPT) ve Fetal DNA analizleri de bulunur. Bu yöntemler, anne kanında dolaşan fetal DNA parçacıklarının incelenmesiyle kromozomal anomalilerin tespit edilmesini sağlar. Prenatal tanı ve tedavi yöntemlerinin seçimi, anne ve baba adaylarının aktif katılımı ve bilinçli karar verme süreçleri ile desteklenmelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İmren 12 Temmuz 2024 Cuma

Prenatal tanı ve tedavi yöntemleri arasında yer alan Koryonik Villus biyopsisi yapılırken anestezi gerekmiyor mu? Bu işlemin riskleri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

İmren, Koryonik Villus biyopsisi (CVS) yapılırken genellikle lokal anestezi uygulanabilir, ama tam anestezi nadiren gereklidir. Bu işlemde ince bir iğne veya kateter kullanılarak rahim içine girilir ve plasentadan doku örneği alınır. CVS'nin riskleri arasında enfeksiyon, kanama, membran yırtılması ve düşük riski bulunmaktadır. Ancak, bu riskler genellikle düşüktür ve işlemi uzman bir doktor tarafından yapıldığında minimuma indirilir. CVS, doğum öncesi genetik hastalıkları belirlemede çok etkili bir yöntemdir.

Çok Okunanlar
Homolog Kromozom
Homolog Kromozom
Popüler İçerikler
Eritrosit Özellikleri
Eritrosit Özellikleri
Editörün Seçtiği
Polipektomi Nedir?
Polipektomi Nedir?
Doku Kültürü
Doku Kültürü
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Atipik Hücre Türleri ve Özellikleri
Atipik Hücre Türleri ve Özellikleri
Hayvan Hücresi Türleri ve Özellikleri
Hayvan Hücresi Türleri ve Özellikleri
Kromozom Sayısı
Kromozom Sayısı
Hücre Organelleri Nelerdir?
Hücre Organelleri Nelerdir?
Adenom Nedir?
Adenom Nedir?
Güncel
Bakteri Hücresi Nelerdir?
Bakteri Hücresi Nelerdir?
Güncel
Çevresel Sinir Sisteminin Bölümleri
Çevresel Sinir Sisteminin Bölümleri