Bitki Hücresi ve Hayvan Hücresi
07 Temmuz 2024

Bitki Hücresi ve Hayvan Hücresi


Canlıların en küçük yapı taşı hücredir. Hücreler, bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda farklı özellikler göstermektedir. Ancak bu farklılıkların yanında birçok benzerlik de bulunmaktadır. Bu konuyu detaylı olarak inceleyelim. Hayvan hücresi ve bitki hücresi içerisindeki organeller, bazen kendi aralarında değişiklikler gösterebilmektedir. Bu değişiklikler, bitkinin türüne veya hayvanın cinsine göre farklılık gösterebilir. Bitki hücresi ve hayvan hücresi, insan hücrelerine kıyasla daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Ancak günümüzde ilerleyen teknolojiler sayesinde bu karmaşıklıklar ve insanların kafasındaki soru işaretleri tamamen ortadan kalkmaya başlamıştır. Çünkü teknoloji sayesinde tüm hücreler ve organeller detaylı olarak incelenmektedir.

Bitki Hücresi ve Hayvan Hücresi Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

Hayvan hücresi içerisinde ekstra bir organel olarak sentrozomlar bulunmaktadır. Bu sayede hayvan hücresi bölünmesi sırasında iğ ipliklerinin oluşturulması ve bölünme evrelerinden biri olan kromozomların ayrılmasında görev alarak bu durumu çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirir. Bu durum bitki hücresinde çok daha zor bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun nedeni birçok bitki hücresinde sentrozomların bulunmamasıdır.

Bunun yanında bitki hücreleri içerisinde lizozom bulundurmamaktadır. Ancak bazı bitkilerde lizozom bulunabilir. Böylelikle bitki hücresinde ve lizozomun kesinlikle bulunduğu hayvan hücresinde hücreye dışarıdan alınmış besinler, yağlar ve proteinler kolaylıkla sindirilmektedir. Bitki hücresi bu noktada hayvan hücresi ile benzer özellikler göstermektedir. Bitki hücresi yapısal olarak dikdörtgen bir haldedir. Ancak hayvan hücresi genellikle yuvarlak bir şekildedir. Bu da her iki hücrenin birbirinden ayrılması için yeterli bir farklılıktır. Ancak bazen yuvarlak olan bitki hücreleri de vardır. Bu nedenle her yuvarlak hücreye hayvan hücresi demek oldukça yanlıştır. Hayvan hücresi bitki hücresine göre çok daha narindir. Çünkü hayvan hücresinde bulunmayan hücre duvarı bitki hücresinde vardır. Hücre duvarı aynı zamanda hücreyi sağlamlaştıran bir yapıdır.

Bitki Hücresi ve Hayvan Hücresi Arasındaki Önemli Farklılıklar

Bitki hücresi ve hayvan hücresi her ne kadar benzerlikler gösterse de bazı küçük farklılıklar onları oldukça farklılaştırmaktadır. Örneğin bitki hücresi içerisinde bulunan kloroplastlar, bitkilerin renginin yeşil olmasına neden olmaktadır. Kloroplast içeren bitkiler kesinlikle yeşil renkte olurlar. Bu nedenle birçok bitkide kloroplastlar bulunmaktadır. Bitki hücresi içerisinde çok daha fazla miktarda koful barındırmaktadır. Bu da onların daha fazla sıvı taşıdıklarının bir göstergesidir. Bu hücreler taşıdıkları koful nedeniyle %80 oranında su içermektedir. Bu da bitkinin sulu olmasına neden olur. Bu durum hayvan hücresi ile büyük farklılıklar taşır. Öyle ki bitkilerde büyük ama az sayıda koful bulunurken, hayvan hücrelerinde küçük fakat çok fazla miktarda koful bulunmaktadır.

Bilimsel Araştırmalar ve Gelişmeler

Çok eski yıllardan beri, yani 1600'lü yıllarda mikroskobun bulunup geliştirilmesinden beri hücreler sürekli olarak detaylı bir şekilde incelenmektedir. Günümüzde artık bu hücreler tamamen bilindiği için herhangi bir araştırmaya gerek kalmamıştır. Bu nedenle bilim insanları daha farklı araştırmalarda hücreleri kullanmaktadırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kromozom Sayısı

Kromozom Sayısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar

Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar

Beyaz Kan Hücreleri Nelerdir?

Beyaz Kan Hücreleri Nelerdir?

Mitozun Canlılar İçin Önemi

Mitozun Canlılar İçin Önemi

Güneş Hücresi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Güneş Hücresi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Kök Hücre ile Saç Ekimi

Kök Hücre ile Saç Ekimi

Güncel

Koful Kontraktil Kofil

Koful Kontraktil Kofil

Güncel

Çevresel Sinir Sisteminin Bölümleri

Çevresel Sinir Sisteminin Bölümleri