Orkide Nasıl Çoğaltılır?
15 Temmuz 2024

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkide Nasıl Çoğaltılır

Orkideler, narin ve egzotik görünümleriyle dünya genelinde en değerli çiçekler arasında yer almaktadır. Yanlış bir inanışa göre sadece tropik bitkiler arasında yetiştiği düşünülse de, ülkemizde de birçok türü bulunan orkideler, dünya üzerinde 22 binden fazla cinsiyle çeşitli iklimlerde yaşamaktadır. Hava şartları, ışık alma açısı, havalandırılması, güneşlenme süresi ve sulama bakımından oldukça hassas olan orkideler, göz alıcı güzellikleriyle dünya genelinde en çok beğenilen ve talep edilen çiçekler arasındadır. Seralarda olduğu gibi salon ortamında da bakımı yapılan orkidelerin çoğaltılması, titizlik gerektiren çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilmektedir.

Tohumla Üretim

Orkidelerin dünyanın en küçük tohumlu bitkileri arasında yer alması, tohumla üretiminin zorluğunu ortaya koymaktadır. Orkide tohumlarının ne kadar küçük olduğunu anlamak için, bir aspirin büyüklüğündeki kabın içine yüz binden fazla orkide tohumunun sığabileceğini bilmek yeterlidir. Orkide bitkisi, bu kadar çok cinse sahip olmasına rağmen nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan bitkilerdendir. Bir orkide tohumunun doğal ortamında üreyebilmesi için belirli bir mantar türüyle etkileşime girmesi gerekmektedir. Laboratuvar ortamında bile bu mantar ile etkileşime sokulup kaplara alınan orkide tohumları, 12-13 yıl gibi uzun bir süre sonunda ancak çimlenebilmektedir. Neslinin tükenme riski de çimlenmedeki gecikmeden kaynaklanmaktadır.

Doku Kültürü ile Üretim

Doku kültürü yöntemi, bitkinin çeşitli yerlerinden alınan parçaların steril bir ortamda üreme için gerekli tüm şartların sağlanmasıyla çoğaltılıp köklenmesi işlemine verilen isimdir. Bu yöntemle üretilen bitkiler, parça alınan bitkinin genetik özelliklerini birebir taşımaktadır.

Keiki ile Üretim

Keiki, bebek anlamına gelmektedir. Orkideler, bazen kendiliğinden, bazen de yetersiz beslendiklerinde yavru üreterek çoğalabilirler. Orkidenin sapında önce yeni yapraklar meydana gelir, ardından bu yapraklardan kökler çıkmaya başlar. Bu yeni çıkan ve köklenen küçük dalları koparıp başka bir yere dikmek gerekmektedir. Anne bitkiyle aynı karakteristik özelliklere sahip olan bu yavru bitkinin, anne orkide ile aynı yerde ve aynı şekilde beslenilmesi gerekmektedir. Uygun bakım koşulları sağlandığında, iki yıl içinde çiçek açacak boyuta gelebilirler.

Keiki Orkidenin Ayrılma İşlemi

Keiki orkidenin ayrılma işlemi, keskin ve temiz bir bıçakla keikinin bulunduğu çiçek saplarındaki gözeneklere yakın yerlerden kesilmesiyle başlar. Keikinin kökleri ılık su içinde iyice yıkanır, böylece köklerin yumuşaması ve saksı içinde rahat hareket edebilmesi sağlanır. Köklerin rahatlıkla sığacağı, fazla büyük olmayan bir saksıya yerleştirilir. Anne bitkinin saksı harcına benzer ama biraz daha küçük bir saksı harcına dikilir. Gölge ve sıcak bir yere almak büyümeyi kolaylaştıracaktır.

Ayrılma Yöntemi ile Üretim

Ayrılma yöntemi, sadece sympodial cinsi orkidelerde uygulanan bir yöntemdir. Bu cins orkidelerde gelişim, yan yana olarak gerçekleşir. Her ne kadar farklı gövdelere sahip olsalar da, sympodial cinsi orkideler aslında aynı kökten beslenmektedir. Ayrılma yöntemi ile üreme yapılırken birkaç önemli hususa dikkat etmekte fayda vardır. Öncelikle çok fazla sayıda gövdeli bitkiler ayrılmalıdır. Ayrılma işlemi, büyüme mevsiminde ve çiçeksiz dönemde yapılmalıdır. Özellikle sekiz ve daha fazla gövdeli orkideleri ayırmak, sağlıklı bir üreme için uygun olacaktır. Saksıdan çıkarılan bitki kökleri, saksı harcından tamamen arındırılıp temiz bir bıçakla ortadan ikiye bölünür. Sararmış yapraklar ve ölmüş kökler itina ile ayıklanır ve yeni saksıya yerleştirilir. Söküldüğü saksının harcı kadar bir harca dikim yapılmalıdır. Birkaç hafta gölge ve nemli yerde bekletilen orkideler, iki aya kadar yeni sürgünler verecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nazlı

12 Temmuz 2024 Cuma

Orkide tohumlarının doğada çimlenmesi için belirli bir mantar türüyle etkileşime girmesi gerektiğini öğrendiğimde şaşırdım, bu durumda evde orkide yetiştirmek isteyen biri ne yapmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nazlı hanım,

Gerçekten de orkidelerin doğada çimlenmesi için belirli bir mantar türüne ihtiyaç duyduklarını öğrenmek oldukça ilginç. Evde orkide yetiştirmek isteyen biri için bu durum biraz karmaşık olabilir, ancak endişelenmeyin. Orkide tohumu yerine, yetiştirmeye başlamak için orkide fidesi veya genç bir orkide bitkisi satın almanız daha kolay ve pratik olacaktır. Ayrıca, doğru sulama, uygun ışık koşulları ve nem seviyesine dikkat ederek orkidelerinizin sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz. Özel orkide toprağı kullanmak da bitkinizin köklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Metaplazi Nedir?

Metaplazi Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Adenom Nedir?

Adenom Nedir?

Güncel

Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamöz Hücreli Karsinom

Güncel

Polipektomi Nedir?

Polipektomi Nedir?