Polip Nedenleri ve Belirtileri
12 Temmuz 2024

Polip Nedenleri ve Belirtileri

Polip Nedir?

Polipler, insan vücudunun çeşitli bölgelerinde, özellikle rahim, rahim ağzı, ses telleri ve bağırsaklar gibi organlarda meydana gelen, genellikle iyi huylu tümör oluşumlarıdır. Rahim içi polipleri, rahmin içini döşeyen zar tabakalarından oluşur. Bu dokular, normalin dışında büyüyerek boşluk bulduğu alana yerleşir ve burada polipler meydana gelir. Polipler başka bir yere yerleşse bile rahimle olan bağlantısını kesmez ve rahime kadar uzanır. Bu tür poliplere tıpta "saplı polipler" denir. Saplı polipler zamanla rahim ağzından dışarı doğru sarkabilir. Bu durum, poliplerin rahim içinde geniş bir alana yayılmasından kaynaklanır. Halk arasında polipler genellikle "et parçası" olarak bilinir.

Polip Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Rahim içinde oluşan poliplerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak östrojen hormonunun fazla ve hızlı bir şekilde üretilmesi, rahim içi poliplerinin oluşmasına sebep olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca meme kanseri tedavisi sırasında uygulanan tamoksifen tedavisinin de rahim içinde polip oluşumuna neden olabileceği gözlenmiştir. Birçok araştırmaya göre, polipler ile genetik patolojilerin birbiriyle bağlantılı olma ihtimali üzerinde durulmaktadır. Bazı kadınlar, fazla doğum yapmaktan veya doğum kontrol hapı kullanmaktan dolayı rahim içi polipleri olduğunu düşünebilir; ancak bu durumun kesinlikle bunlarla bir ilgisi yoktur.

Polipler genellikle belirti vermezler. Ancak farkında olmadan yapılan patolojik incelemeler sonucunda veya rahim ameliyatı esnasında ortaya çıkarlar. En sık karşılaşılan belirtiler arasında adet düzensizliği, iki adet arasındaki kanama veya lekeler şeklinde kanama türleri, menopoz sonrası görülen kanamalar yer alır. Bu belirtiler genellikle rahim içinde oluşan poliplerden kaynaklanır. Bazı sarkan polipler, cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrılara sebebiyet verir. Bu durum oluştuğunda yapılan araştırmalar sonucunda poliplerin neden kaynaklandığını anlamak için birtakım patolojik tahliller yapılır. Yapılan tahliller sonucunda poliplerin rahim ağzından mı, rahim içinden mi, yoksa servikal polip mi olduğu anlaşılır; ancak bazen bu ayrımı yapmak zor olabilir. Bu nedenle genel bir rahim tahlili yapmak şarttır.

Rahim içi (endometrial) poliplerin kısırlık ve tekrarlayan düşüklerle bir bağlantısı olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, bu tür bir bağlantının olabileceği düşünülmektedir. Gebelik oluşmaya başladığında, yumurta rahim içine yerleşen bir polip üzerine yerleştiğinde gelişimini tamamlayamaz ve düşmesine neden olur. Bu duruma, poliplerin neden olduğu bir düşük olarak bakılır. Yapılan araştırmalar, rahim içine yerleşen poliplerin her yüz kadının yirmi dördünde düşüğe neden olduğunu göstermiştir. Polip olarak bilinen bu et parçalarının kansere dönüşme ihtimalinin çok az olduğu açıklanmıştır.

Polip (Endometrium) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polipler bazen yalancı poliplerle karışabileceği için rutin ve sulu ultrason incelemeleri yapılarak gerekli tedavi yöntemine geçilir. Net sonuç almak için rahim içi boşluğunu daha net görüntüleyen sulu ultrasonografi (sonohisterografi) yöntemi uygulanır. Bu yöntem, polip tanısını koyabilmek için en güvenilir ve kesin sonuç veren yöntemdir. Rutin ultrason görüntülerinde cihazların duyarlılığı ve polip tanısını koymadaki saptaması %66 iken, yapılan sulu ultrasonda doğruluk payı %100 olarak saptanmıştır. Bu nedenle rutin ultrason yerine sulu ultrason daha çok tercih edilir.

Rahim içi poliplerin tedavisi, yapılan patolojik tahliller sonucunda iyi huylu olup olmadığının anlaşılmasıyla kürtaj ya da histeroskopik yöntemle görüntülenerek poliplerin rahim içinden alınmasıdır. Ancak kürtaj yöntemiyle yapılan tedavilerde polipler tam olarak görülemediği için, poliplerin sadece bir kısmı alınabilir. Bu durumda poliplerin tekrar yenilenmesine sebebiyet verdiğinden pek tercih edilen bir yöntem değildir. Poliplerin alınması için genellikle histeroskopik yöntem tercih edilir. Böylelikle rahim içi tam olarak görüntülenerek polipler bulunduğu bölgeden kopartılarak temizlenir. Bir kez polip oluşan kadında sürekli yenilenme ihtimali olduğu için düzenli olarak polip olup olmadığının doktor kontrolünde takip edilmesi gerekir. Histeroskopi ve kürtaj yöntemiyle alınan polipler rahim içinden tam temizlendiğinde ve bir sıkıntı yaşanmadığında başka bir tedaviye gerek duyulmaz. Herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermediğinden ilaç tedavisi uygulamaya gerek yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

DNA Nerede Bulunur?

DNA Nerede Bulunur?

Koful Kontraktil Kofil

Koful Kontraktil Kofil

Hücre Zarı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Hücre Zarı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Hücre Döngüsü Nelerdir?

Hücre Döngüsü Nelerdir?

Kas Hücresi Türleri ve Özellikleri

Kas Hücresi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Epitel Hücre Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Epitel Hücre Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Beyaz Kan Hücreleri Nelerdir?

Beyaz Kan Hücreleri Nelerdir?

Bakteri Hücresi Nelerdir?

Bakteri Hücresi Nelerdir?

Deri Hücrelerinin Yenilenmesi

Deri Hücrelerinin Yenilenmesi

Nöron Nedir?

Nöron Nedir?